Akutt-time
Hvis du har tannverk, har knekt en tann eller mistet en fylling og skal på ferie/ konfirmasjon/ jobbreise/ gifte deg i morgen eller annet som haster kan vi ofte tilby deg time på dagen. Ring oss på tlf. 38393556.
Undersøkelse
og recall
Når du kommer til undersøkelse vil vi oppdatere helseinformasjon, ta røntgenbilder og undersøke tenner, tannkjøtt og slimhinner i munnen. Du vil få info om tilstanden på dine tenner og tannkjøtt, og tips om evt. bedring av tannhelsen tilpasset akkurat deg. En lett tannrens med fjerning av tannsten og misfarging er inkludert. Hvis det er svært mye tannsten og misfarging vil en ny time bli satt opp til tannrens. Når du kommer til undersøkelse første gang vil du bli bedt om å fylle ut et helseskjema, som omfatter bl.a. navn, kontaktinformasjon, evt. sykdommer og medisinbruk. Dette er for å sikre riktig og forsvarlig behandling, og utrede evt. sammenhenger mellom tannhelse og generell helse og om man f.eks kan ha rettigheter hos HELFO.
Det anbefales å undersøke tennene dine minst en gang i året. Noen burde gå til tannlegen enda oftere enn dette på grunn av f.eks mye tannsten, tannkjøttsykdommer, lav spyttproduksjon, mange begynnende kariesangrep o.s.v. Vi anbefaler alle våre pasienter at de settes opp på recall, med det inkallingsintervallet tannlegen ser at du har behov for.
Røntgen
Røntgen tar vi hvis vi mistenker sykdom som vi ikke kan se med det blotte øye; f.eks kariesangrep mellom tennene eller betennelse rundt tannrøttene. Det brukes også til å kontrollere formen på tannrøtter, undersøke benhøyde eller se på beliggenheten til visdomstenner o.s.v. Vi tar røntgen rutinemessig ved undersøkelse en gang i året.
Tannrens og Fjerning av misfarging
En tannrens innebærer at vi fjerner tannsten og misfarging. Tannsten fjernes ved hjelp av en ultralydscaler; et instrument som vibrerer raskt slik at tannstenen løsner, eller med en manuell scaler vi skraper på tannoverflaten med. Overfladisk misfarging som skyldes f.eks røyking, kaffe e.l. kan vi fjerne ved hjelp av pussing av tennene med pussepasta og pussekopp, eller ved å bruke air flow. Air flow er et pulver blandet med vann som vi “sandblåser” tennene med.
Tannbleking
Om misfargingen sitter inni tannsubstansen er det ikke mulig å fjerne misfargingen ved vanlig tannrens. Da må tennene blekes. Dette gjør du hjemme, vanligvis i 7-14 dager, ved hjelp av blekeskinner med blekemiddel i. Vi tar avtrykk av tennene dine og sender det inn til en tanntekniker som lager skinner som er perfekt tilpasset dine tenner. Deretter vil du få skinnene utlevert og bli instruert i hvordan du skal bruke de.
Det er kun tannleger i Norge som har lov til å selge blekemidler med konsentrasjoner høye nok til at de er virksomme. Derfor anbefaler vi sterkt å oppsøke en tannlege om du ønsker å bleke tennene. Det er mange useriøse aktører. Mange blekemidler som blir solgt på nettet kan inneholde skadelige stoffer eller rett og slett mangle effekt. Hos tannlegen har vi trygge leverandører og den faglige kompetansen til å følge opp behandlingen. I tillegg er det viktig å undersøke at du ikke har noen hull eller alvorlig slitasje på tennene. Dette må repareres før du kan bleke, da det ellers er risiko for skade på tennene.
Fyllinger
Fyllinger er den vanligste type behandling vi gjør her hos tannlegen. Hvis det er et hull i tannen, det har knekt av en bit eller det er slitasjer og misfarginger, kan dette som regel bygges opp og fikses ved hjelp av en fylling. Det er også mulig å skifte ut gamle amalgamfyllinger eller andre gamle utslitte fyllinger med en ny komposittfylling. I dag bruker vi kun tannfargede fyllingsmaterialer, da det ikke er lov å legge amalgam lenger.
Kroner, STIFTER, broer
og porselens-
fasetter
Krone: Hvis det er så lite igjen av tannen at det er umulig å legge en god nok fylling, eller vi ser at fyllingen vil ha veldig kort varighet, vil vi lage en krone. En krone er en “kappe” av porselen eller metall/porselen som vi trer utenpå det som er igjen av din egen tann. Først vil vi slipe til tannen din og ta noen avtrykk. Deretter vil avtrykkene sendes inn til en tanntekniker som lager kronen. I mellomtiden vil du få en midlertidig løsning som du går med frem til vi får tilbake den ferdige kronen, som vi sementerer fast.
Stift: Om det er svært lite igjen av tannen din, så lite at det også er vanskelig å få feste til en krone, må vi lage en stift. En stift kan bare lages på en rotfylt tann. Da borer vi ned i rotfyllingen slik at vi får plass til en stift som forankres nedi rotkanalen din, og som da sementeres fast slik at vi får ekstra godt feste for kronen.
Bro: Om du mangler en eller flere tenner midt i tannbuen kan vi bruke de gjenværende nabotennene til å feste en bro på. Fremgangsmåten er lik som ved en krone, bare at tannteknikeren da lager en sammenhengende rekke av tenner som vi sementerer fast på de tilslipede nabotennene, og som da erstatter de tennene som mangler.
Fasetter: Fasetter er “porselensskall” som vi sementerer fast på forsiden av tennene dine. Dette er en behandlingsmulighet ved f.eks kraftig slitasje eller skader på fortennene, forstyrrelser i emaljen eller av andre estetiske grunner. Tennene må da slipes til, så ofte kan det være lurt å se om man kan oppnå et godt resultat med en vanlig fylling først, da dette er reversibelt og bevarer mest mulig av din egen tann.
Kroner broer og fasetter er “faste løsninger” som vi sementerer fast, og vil tilnærmet se ut som og føles som dine egne tenner.
Proteser
Proteser er avtagbare løsninger som man kan ta inn og ut av munnen, og som erstatter manglende tenner. Disse finnes som helproteser eller partielle proteser/”delproteser”.
Helproteser kan lages hvis man skal erstatte eller mangler alle tennene i overkjeven eller underkjeven. Behandlingen består av flere trinn med avtrykk og tilpasninger slik at protesen passer best mulig. En helprotese er laget i akryl. Hvis man sliter med at helprotesen ikke sitter godt nok fast, noe som er et vanlig problem i u.kj, er det mulig å lage en dekkprotese som er retinert på implantater. Se under avsnittet “Implantater”
Partielle proteser kan lages hvis man mangler flere av tennene, men fortsatt har noen tenner igjen. Da bruker man klammere og opplegg laget i metall for å feste protesen til de gjenværende tennene. Denne behandlingen består også av flere trinn med avtrykk og tilpasninger. En partiell protese er laget i metall og akryl.
Proteser er som regel ikke en ideell løsning, og lages ofte av økonomiske årsaker eller hvis det av en eller annen grunn ikke er mulig med en annen løsning. Det er vanskeligere å venne seg til en avtagbar protese enn broer og implantater som sitter fast.
Bittskinne
Hvis du sliter med smerter/ plager i kjeveledd og tyggemuskulatur, også kalt TMD, kan en hard bittskinne være til god hjelp. Dette er en skinne som dekker alle tennene dine i én kjeve, som regel overkjeven, og som du sover med om natten. Dette for å avlaste tenner, muskulatur og ledd ved gnissing/ pressing av tenner. Skinnen kan selvfølgelig også brukes på dagtid ved behov, men det synes godt at du har den på. Deler av kostnadene ved en slik behandling vil du få refundert av HELFO.
En hard bittskinne kan også lages for å beskytte tennene hvis du gnisser tenner slik at de er kraftig slitt ned eller frakturerer. Dette er det dessverre ingen HELFO-refusjon på.
Snorkeskinne
Om du sliter med kraftig snorking eller har fått diagnostisert søvnapné (pustestopp under snorking) kan dette behandles med en snorkeskinne.
Skinnen fører underkjeven frem, vevet og musklene i svelget strammes, tungen holdes på plass foran og luftveiene holdes åpne under søvnen. Denne strammingen forhindrer på samme tid at pustingen setter det myke vevet øverst i halsen i svingninger, som er den vanligste årsaken til snorking
Tannlege Andrea Bergh Pettersen gjennomgikk kurs og ble sertifisert i Somnodent- tilpasning i Oslo 23.januar 2017.
Rotfylling
Hvis en tann f.eks har vært utsatt for en ulykke eller har en dyp sprekk eller et kariesangrep som går dypt inn mot pulpa (nerven i tannen) kan det bli en irreversibel betennelse i pulpa. Betennelsen vil spre seg nedover i rotkanalen. Da vil nerven og blodårene inni tannen bli skadet og etter hvert dø. Dette gir som regel utslag i tannverk. Hvis betennelsen står lenge nok, vil den også spre seg ut av rotspissen på tannen og ut i kjevebenet.
Hvis det har blitt betennelse i en tann, må tannen rotfylles. Det er den eneste måten å bli kvitt betennelsen på og samtidig beholde tannen. Ved rotfylling renser vi ut rotkanalene i tannen din og blir kvitt bakteriene ved å skylle med antibakterielt middel, evt. at du må gå en stund med antibakterielt middel nedi rotkanalene, før vi fyller opp kanalene og tetter igjen tannen, slik at det ikke oppstår betennelse på nytt. Av og til kan dette gjøres i en seanse, og av og til må du komme tilbake flere ganger. Dette kommer an på hvor langt betennelsen har kommet, og hvor omfattende den er.
Tannkjøtt-behandling (Periodontitt-behandling)
Hvis du ikke klarer å holde tennene godt nok rene vil bakteriene som ligger langs tannkjøttskanten forårsake betennelse i tannkjøttet; gingivitt. Tannkjøttet blir rødt og hovent og det blør når man pusser tennene og bruker tanntråd. Hvis en gingivitt blir stående ubehandlet en stund kan det utvikle seg periodontitt. Ved periodontitt har betennelsen gått dypere og angrepet kjevebenet. Man får svinn av kjeveben og det utvikles en “lomme” rundt tannen. Tannstein og bakterier kommer seg ned langs tannroten i denne lommen, og ubehandlet vil bensvinnet fortsette helt til tannen/tennene har så lite ben å stå i at de vil løsne og til slutt falle ut.
Det er viktig å være obs på utvikling av periodontitt og starte behandling tidligst mulig for å stoppe utviklingen av sykdommen. Festet som har gått tapt vil nemlig ikke komme tilbake. Derfor er det viktig å være føre var. Periodontitt-behandling går ut på å fjerne tannsten og bakteriebelegg rundt de angrepne tennene. Her hos tannlegen vil vi rense grundig rundt alle tennene, både over og under tannkjøttskanten, og vise deg hvordan du skal holde tennene rene hjemme. Det er svært viktig med hyppig og jevnlig rens hos tannlegen for å få bukt med periodontitt, men det er det daglige renholdet som du som pasient utfører hjemme som er den aller viktigste delen av behandlingen. Hvis det blir liggende plakk og tannsten vil sykdommen fortsette, så dette må konstant holdes under kontroll.
Hvis bentapet er omfattende, og lommene veldig dype, må det kirurgisk behandling til for å få renset tannen godt nok og redusere dybden på lommen.
Implantater
Hvis man mangler en eller flere tenner er implantatkroner eller -broer et godt alternativ. Tannimplantater er titanskruer man setter i kjeven, som fungerer som forankring for en krone eller bro; akkurat som en kunstig rot. Man må først operere skruen(e) inn, og la den/ de gro, før man senere setter en krone eller bro på toppen.
Implantater kan også brukes til å feste en dekkprotese på. Da setter man to eller flere skruer i kjeven, og deretter setter vi noen fester både på toppen av skruene og inni protesen, slik at man kan “klikke” protesen på plass. Dette er en svært god løsning om man ikke kan få protesene til å sitte godt nok.
All implantatbehandling er avhengig av at det er nok kjeveben igjen til å feste skruene i. Av og til er det mulig å transplantere ben for å få gjennomført behandlingen.
Ekstraksjon og kirurgisk ekstraksjon
Hvis tannen er i så dårlig stand at vi ikke kan redde den eller om den har en veldig tvilsom prognose vil vi trekke tannen. Dette er som regel siste utvei, da vi anbefaler å beholde alle tenner man har mulighet til å redde.
Om tannen bare er halvveis frembrudt, har knekt under bennivå, sitter veldig godt fast eller av en annen grunn ikke går an å trekke på vanlig måte, må den opereres ut. Det er dette som kalles kirurgisk ekstraksjon. Da vil tannlegen/ kirurgen kutte litt i tannkjøttet og evt. fjerne det benet som trengs for å få ut tannen. Etterpå syr vi tannkjøttet tilbake på plass, og du må komme på etterkontroll for å sjekke at alt er i orden og få fjernet stingene.
Rotspiss-amputasjon
Rotspissamputasjon er en kirurgisk behandling av betennelse i kjevebenet rundt rotspissen på en tann. Man fjerner granulasjonsvevet eller cystevevet som ligger i benet rundt rotspissen pluss en del av rotspissen på tannen. Deretter forsegles rotkanalen. Målet med behandlingen er å fjerne betennelsen og få benet rundt roten til å tilhele.
Rotspissamputasjon gjøres hvis man ikke oppnår tilfredstillende effekt av vanlig rotfylling/ revisjon av rotfylling eller hvis vanlig rotfylling ikke er mulig p.g.a. en stift i tannen, tette rotkanaler, sterkt bøyde røtter e.l.